2021-06-23 08:11:19• hírek • Fizetett tartalom

A megfelelő fényvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet a Korall Klinika dermatológusa

Teljes erejével berobbant a nyár, a hőmérő higanyszála napközben nem csak a 30, de akár a 35 Celsius fokot is meghaladhatja. Hogy a kánikula valamilyen módon mégis elviselhető legyen, előkerülnek a lenge, a testet alig-alig takaró ruhadarabok. Annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a fájdalmas, s igencsak veszélyes napégés, érdemes megfelelő módon védekezni a túlzott mértékű UV-sugárzástól. Ennek módszereiről dr. Ardelean Iuliát, a Korall Klinika dermatológusát kérdeztük.

A bőrgyógyász szerint az első dolog, melyet a bőr védelme érdekében tehetünk, hogy nem tesszük ki magunkat közvetlenül a Napból áradó, túlzott mértékű ultraibolya-sugárzásnak. Dr. Ardelean Iulia szerint délelőtt 10 és délután 4 óra között semmiképp sem ajánlatos a napon tartózkodni, ehelyett inkább vonuljunk árnyékos területre. Másodsorban érdemes megfelelő öltöztet is választani a szabadtéren való tartózkodáshoz: lehetőleg viseljünk világos színű, vékony anyagú, de hosszú ujjú felsőket, hosszú, lenge nadrágot, és ne feledkezzünk meg a lábbeliről sem, hiszen a napégés a lábfejünket sem kíméli. Kiegészítőként pedig mindenképp érdemes kalapot és UV-szűrővel rendelkező napszemüveget viselni.


A szakorvos ugyanakkor felhívta a figyelmet a fényvédő krémek használatának fontosságára is. „A fényvédő krémek ebben az időszakban kiemelt fontossággal bírnak. Érdemes ilyenkor a széles spektrumú fényvédelemre törekedni, azaz olyan, legalább 30 faktoros krémet választani, mely az UVB és az UVA sugarak ellen is védelmet nyújt, illetve jó, ha a készítmény vízálló jelleggel is bír. Testünk azon területeit, amelyek közvetlenül ki vannak téve a napsütésnek, kb. fél órával azelőtt krémezzük be, hogy kimennénk a napra, majd minden két órában ismételjük meg ezt a lépést. Erőteljes izzadás vagy úszás esetében pedig érdemes ezt minél gyakrabban megtenni” – fejtette ki dr. Ardelean hangsúlyozva, hogy ez felnőttek és gyerekek, férfiak és nők esetében is egyaránt fontos lépés. A dermatológus ugyanakkor elárulta azt is, hogy e készítmények esetében érdemes a gyógyszertárakban fellelhető termékek közül válogatni, melyek a legtöbb esetben jóval megbízhatóbbak, mint a kiskereskedelemben értékesített társaik.


Miért fontos elkerülni a túlzott mértékű UV-sugárzást?


A Korall Klinika bőrgyógyásza hangsúlyozta, a megfelelő fényvédelem által nem csak a napégés, hanem a bőrt érintő daganatos megbetegedések ellen is sokat teszünk. Ezek legagresszívabb formája a melanóma, mely akár egészen rövid idő alatt is képes áttéteket képezni a távoli szervekben, és sajnos a páciens idő előtti elhalálozásához is vezethet. Dr. Ardelean szerint ötnél több napégés már kimutathatóan megnöveli a melanóma kialakulásának kockázatát, épp ezért mindenkinek törekednie kell arra, hogy a bőrét megfelelően védje az UV-sugaraktól. A megfelelő fényvédelem mindezek mellett segít megelőzni a korai bőröregedést, azaz a ráncok idő előtti megjelenését és a rugalmasság elvesztését is. "Márciustól szeptemberig tehát érdemes fokozottan odafigyelni a bőrünk egészségének megőrzésére" - szögezi le a dermatológus.


Mégis mit tehetünk, ha mégis bekövetkezett a napégés?


Amennyiben mégis megtörtént a baj, a bőrgyógyász azt javasolja, hogy az érintett bőrfelületre helyezzünk hidegvizes borogatást, kenjük be bőrnyugtató, regeneráló hatású krémmel, és jótékonyan hathat a gyógyulási folyamatban a spray-s kiszerelésben kapható termálvíz is. Amennyiben a napégés fájdalommal és gyulladással jár együtt, akár gyulladáscsökkentőt is lehet bevenni, viszont kulcsfontosságú, hogy a már leégett bőrrel semmiképp se menjünk újra a napra.


Mikor érdemes felkeresni a bőrgyógyászt?


Mint megtudtuk, a rendszeres önvizsgálat mellett évente egyszer mindenképp javasolt felkeresni a dermatológust, különösen azoknak, akiknek a szokottnál több anyajegyük van. A legapróbb méret- vagy színbeli változás, vagy esetleg egy teljesen új folt megjelenése esetén nem érdemes a következő évi vizsgálatig várni, hiszen akár egy kóros elváltozásról is szó lehet, melynek korai felismerése kulcsfontosságú a hatékony kezelés szempontjából.


Ha Ön is úgy érzi, tanácsadásra szorulna, esetleg kezeletlen problémájával már régóta szeretne felkeresni egy szakembert, forduljon bizalommal dr. Ardelean Iulia dermatológushoz. A Korall Klinika új szakorvosa hétfőn, csütörtökön és pénteken 8 és 15 óra között rendel, kedden és szerdán pedig 13 és 20 óra között fogadja a pácienseket. Előjegyzésért tárcsázza a 0361 412 037-es vagy a 0361 800 820-as telefonszámot, vagy látogasson el személyesen a klinikára, melyet az Eroii Revoluţiei tér 22. szám alatt talál meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: